VCI Nederland en Florensis bouwen een nieuw weefselkweeklab in Portugal

08-03-2021

In 2020 bouwen VCI Nederland en Florensis een nieuw productielaboratorium.
Lees hieronder meer over de voortgang van de bouw

Nieuw productielaboratorium Portugal

Het nieuwe laboratorium vestigt zich in Pegoes. Deze plaats ligt op een 65 kilometer rijden van Lissabon. De Europese markt van aardappelen, perkplanten en diverse vaste planten is groeiende  en de productie van het nieuwe laboratoriumlab zal hier een groot deel aan bijdragen.

De wereldmarkt voor agribusiness en tuinbouw verandert en de vraag naar ziektevrij en hoogkwalitatief materiaal voor planten groeit. Daarbij is er ook een grote vraag naar nieuwe en verbeterde rassen. Door inzet van de weefselkweektechniek kan aan deze groeiende vraag worden voldaan. De productie zal naar verwachting na de zomer in 2021 worden opgeleverd. Het management van het lab zal door VCI Nederland worden ingevuld en er zal intensief samengewerkt worden met het management van Florensis Portugal.

Weefselkweek

Weefselkweek is het vermeerderen van planten onder steriele omstandigheden, waarbij specifieke plantendelen (het explantaat genoemd) op een speciale voedingsbodem wordt geënt. De voedingsbodem bevat plant specifieke groeistoffen waardoor de plantengroei tot op een zekere hoogte gestuurd kan worden.

 

De planten groeien uit in speciale klimaatcellen waar de temperatuur en lichtintensiteit zo optimaal mogelijk wordt ingesteld. De klimaat- en groeiomstandigheden zijn zodanig optimaal, dat elke 5-8 weken de planten opnieuw in stukjes gesneden kunnen worden voor verdere vermeerdering.

Er zijn diverse voordelen van weefselkweekvermeerdering ten opzichte van de traditionele vermeerdering te noemen:

  • Bacterievrij en ziektevrije vermeerdering van de planten;
  • Minimaal 10.000 keer hogere efficiency;
  • Een hoge -en constante kwaliteit van identieke nakomelingen;
  • Een kortere tijdsduur van marktintroducties van nieuwe variëteiten, namelijk een reductie van 5-8 jaar;
  • De methode is kostenconcurrerend vanwege de hoge efficiency;
  • Er is geen sprake van seizoensinvloeden en klimaatomstandigheden. De reden hiervan is dat het gehele proces plaatsvindt onder steriele omstandigheden met gecontroleerde vermeerderingsomstandigheden (licht, temperatuur, vocht en dergelijke) in het gehele jaar.

Meer informatie over weefselkweek vind je hier.

Meer informatie

VCI Nederland is het bedrijf voor al uw weefselkweek plantmateriaal. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?